Hoogsensitief

Als je een hoogsensitief persoon bent neem je veel informatie vanuit je omgeving in je op. Deze informatie komt op verschillende manieren bij je binnen. Bijvoorbeeld door het luisteren naar geluiden of verhalen, het zien van beelden, het ruiken van geuren, het voelen van de sfeer in je omgeving, het aanvoelen van emoties en gevoelens van andere personen en het opmerken van eigen gedachten. Al deze informatie verwerk je op een hele intensieve manier. Je hoofd draait soms op volle toeren om alle nieuwe informatie een juiste plek in je hoofd te kunnen geven. Bijvoorbeeld door deze nieuwe informatie kloppend te maken met dat wat je al weet en je daarna af te vragen wat voor jou de beste oplossing zal zijn. Je doet dus veel onderzoek in je hoofd voordat je een keuze maakt en gaat handelen. Dit is één van de mooie eigenschappen van hoogsensitief zijn om zo goed over alles na te denken, maar dit proces kost tijd en energie.

Door overprikkeling en/of onderprikkeling kan je behoorlijk uit balans raken. Hierdoor kan je verdrietig, boos of teleurstellend reageren op bepaalde situaties. Terwijl je graag heel anders had gewild.

Het is daarom fijn om uit te vinden welke manier het beste bij jou past om met je gevoeligheid om te gaan, zodat er een goede balans komt tussen inspanning en ontspanning. Er zal dan ruimte komen om op een voor jou goede manier te handelen in bepaalde situaties en dat je daarbij jezelf kunt zijn. Sta je er voor open om op zoek te gaan naar jouw eigen veerkracht om beter om te gaan met jouw gevoeligheid dan kan je deze ontdekkingstocht samen met mij (en met hulp van je ouders) aangaan. Samen gaan we kijken welke specifieke talenten en kwaliteiten je hebt en hoe je deze kan inzetten om op een voor jou prettige manier te handelen in bepaalde situaties. Ook gaan we kijken naar welke voordelen er nog meer aan hoogsensitiviteit zitten, zodat je daar ook optimaal gebruik van kan maken.

Graag loop ik even met je mee, zodat jij kunt ontdekken wat jij nodig hebt om jouw hoogsensitiviteit te accepteren en om daarbij de juiste verbinding met jezelf en je omgeving te maken.

Lees hier hoe een coaching traject eruit ziet.